6 Temmuz 2017 Perşembe

10- İkamet: Los Angeles

Los Angeles’ta gezilecek yerleri zaten herhangi bir gezi blogundan öğrenebilirsiniz. Ben burada size şehirde turist olarak değil de, ikamet eden biri olarak hayatınızı kolaylaştıracak tüyolar vermeye çalışacağım.
  • Toplu taşımadan söylenildiği gibi korkmanıza gerek yok. Evet düşkün insanlar biniyor ama kimseye bir zararları yok. Biraz uzak otursanız yeter.
  • Türkiye’de olan ring hatlarından burada da var. İsmi Dash. Hem daha temiz, hem daha boş, hem de çok daha ucuz. Tap kartınız (İstanbul kart benzeri) varsa 35 cente yolculuk yapıyorsunuz. Yalnız bu otobüslerin durakları farklı. Dash tabelası gördüğünüz duraklardan binebiliyorsunuz. Bizim evin önünde ve hastanenin önünde vardı durağı. 10 dakika sonra hastaneye varmış oluyorduk.
  • Bir yere toplu taşımayla nasıl gideceğinizi öğrenmek için Google Maps’in toplu taşıma ile nasıl giderim özelliğini kullanın. Hangi otobüse bineceğiniz, nerede aktarma yapacağınız gayet detaylı olarak belirtilmiş.
  • Uber çok çok ucuz. Bazen toplu taşımadan bile ucuza geldiği oldu. Doğumdan önce havuz özelliği olanı kullandık hep. Yani sizinle aynı güzergahta yolculuk eden başka biri varsa onu da alıyor ve ücreti bölüşüyorsunuz. Bir nevi taksi dolmuş oluyor. Ama binip ineceğiniz noktayı siz belirleyeceğiniz için daha konforlu.
  • Navigasyona ihtiyacınız varsa Waze isimli uygulamayı indirin. Yadex çalışmıyor.
  • Araba parkederken kaldırım kenarı kırmızı boyalı ise kesinlikle oraya parkedemezsiniz. Onun dışında parketmenin yasak olduğu gün ve saatler var. Her yolun yanında yazıyor. Örneğin okulun yanındaki kaldırıma sabah 06:00-08:00, akşam 14:00-15:00 arası parketmek yasak. Başka bir kaldırımda Çarşamba günleri temizlik olduğu için çarşambaları parketmek yasak gibi.
  • Market alışverişimizi Jons International Marketplace’den yaptık genellikle. Türk ürünlerini bulabilirsiniz burada. Salça, acılı ezme, bizim abur cuburlar vs. Markete ilk girdiğimizde gözlerimiz dolmuştu mutluluktan J
  • Ekmek biraz sıkıntı. Tüm ekmekleri ya şekerli yada ekşi mayalı. Biz bir tane Ermeni bakkalı bulduk. Orada tam bizim damak zevkimize uygun pideler vardı. Bu arada tüm Ermeniler o kadar candan davrandılar ki. Bizi görünce sanki memleketlisini görmüş gibi sarılan mı istersiniz, ağlamaya başlayan mı, bizim şarkılarımızı söyleyen mi? Aynı topraklardan, aynı kültürden geldiğimiz ve aynı coğrafyanın insanı olduğumuz çok belli. Arkamızdan söylendilerse bilemiyorum J
  • Marshall, Ross ve TJ Max outlet mağazalar. Biz her boş vaktimizde girdik. Uygun fiyata güzel şeyler bulabilirsiniz.
  • Costco isminde bir market var. Bizim metro market gibi. Miktarlar hep koliyle falan, toptan alışveriş yani. Fiyatlar daha uygun ama üyelik kartınızın olması lazım. Biz kasada önümüzdeki kişilerden rica edip üyelik kartlarını kullandık. Önce bir boş boş baktılar yüzümüze olur mu falan dediler ama ikna ettik J
  • Türkiye’de elektronik aletler 220 V, orada ise 110 V ile çalışıyor. Dolayısıyla Türkiye’den götürdüğüm saç kurutma makinesi çalışmadı orada. Sakın yük etmeyin. Ev kiralarken saç kurutma makinesi ve ütüsü olan bir ev baktım. Yada ucuz bir şey alıp oradayken kullanabilirsiniz.
  • Boş vakitlerinizde yüzmeye gidebilirsiniz. Biz belediyenin tesislerine gittik. Giriş kişi başı 3 $. Recreation center pool diye aratabilirsiniz Google’dan. Biz özellikle Los Angeles Swimming Stadium’u çok beğenmiştik.
  • Musluk suyunu içenler var. Ama ben içmek istemedim. Eve damacana su söyleyebiliyorsunuz ama onun da üyeliğiyle uğraşmak istemedim. Kendinden arıtmalı Brita marka su sürahisi alıp arıtma su içtik. İçindeki filtreyi kullanım sıklığınıza göre yaklaşık 3 ayda bir değiştirmeniz gerekiyor. Bize bir filtre tam yetti. Bu öneri için Ebrucuğuma ne kadar şükretsem az.
  • Akşamları çok soğuk olabiliyor. Mutlaka uzun bir şeyler de götürün yanınızda. Ben akdeniz bölgesi iklimi gibi zannetmiştim. Burası ise nemsiz, biraz daha çöl iklimini andırıyor. Özellikle okyanus kıyısı çok serin. İnsanlar çok sıcak havalarda serinlemek için okyanus kıyısına gidiyormuş. Okyanus kıyısına giderken üstünüze ince bir hırka almanız gerekebilir bazı günlerde.
  • Tutacağınız evde ısıtıcı, radyatör vs. bir şey olsun. Özellikle yeni doğmuş bebeğiniz geceleri yada banyo sonrası üşüyebilir.
  • Evde pencerede sineklik varsa kapalı tutun. Sıcak iklimden dolayı garip garip böcekler var. Girmesin eve.
  • Şehir içinde Türkiye’dekiler gibi bir alışveriş merkezi isterseniz Glendale Galleria’yı önerebilirim.
  • Son olarak bir restoran önerisi, eski gurmelerden kim kaldı ;) Chipotle Mexican Grill yemekleri bizim damak zevkimize gayet uygun. Deneyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder