7 Temmuz 2017 Cuma

4- Aman Doktor Canım Cicim Doktor



Türkiye’dekinden farklı bir sistem var burada. Hem hastane hem de doktor seçiyorsunuz. Doktorlar birden fazla hastane ile çalışabiliyorlar. Aslında Türkiye’deki özel muayenehaneler ve anlaşmalı oldukları hastaneler gibi. Özel muayenehanesi olan bir kadın doğum uzmanına gittiğinizde size anlaşmalı olduğu hastaneleri söyler ve doğum zamanı doktor hastaneye gelir ya onun gibi. Burada da hastanelerin yanında doktorların muayenehanelerinin olduğu binalar var. Hastanenin içinde değil yani. Dolayısıyla hastaneye doğum ücretini ayrı ödüyorsunuz, doktora ayrı. Her doktorun ücreti de farklı. Tek tek her doktordan fiyat almanız gerekiyor.


Hastane seçiminde danışman firmaların bize önerdiği hastaneleri göz önünde bulundurduk. İki hastaneyi netleştirmiştik kafamızda. Biri Hollywood Presbyterian Medical Center, diğeri de White Memorial Medical Center idi. İkisini de ziyaret ettik. Belirli saatlerde doğum turları vardı. Ama biz rastgele bir saatte gittik ve “hastanenizde doğum yapmayı düşünüyoruz bilgi alabilir miyiz?” dediğimizde yanımıza bir görevli verip mini bir doğum turu yaptırdılar bize. İki hastane de hem koşullar hem de fiyat açısından hemen hemen aynı göründü bizim gözümüze. Biz de bu nedenle bize yakın olan Hollywood Presbyterian Medical Center’ı seçtik.


Bu hastanede fiyatlar aşağıdaki gibi:




Ayrıca siz de hastanelere e-posta atıp fiyatlarını sorabilirsiniz. Bu arada belirteyim asla Türkiye’deki gibi beklemeyin hastaneleri. Bekleme salonundaki koltuklar vs çok eskiydi. İlk başta gözümüze kötü göründü. Gözümüz alışmış tabi herşeyin yepyeni olduğu gıcır gıcır hastanelere. Sonra farkettik ki genel olarak ülkede bir şey, işlevini yitirinceye kadar değiştirilmiyor. Doğum yaptığım hastanede hala tüplü televizyon vardı mesela.


Sıra doktor seçimine gelmişti. Türkiye’de olsak eşe dosta sorar doktor önerisi alırdık. Ama burada öyle bir şansım yoktu. Rastgele bir doktora gidecektim. Bir gün bir mağazada gezerken Türkçe konuştuğumuzu duyan biri yanımıza gelip sohbet etmeye başladı. Şansımıza o da hamileydi ve aynı hastaneyi seçmiştik. Hangi doktora gittiğini, memnun olup olmadığını sordum. Gayet memnun olduğunu söyledi. İnternette de hakkında kötü bir yorumla karşılaşmayınca ben de o doktora gitmeye karar verdim. Doktor Jonathan Azizzadeh. Kendisi İran'lı ve şimdi geriye baktığımda başıma gelen en güzel şey aldığım bu doktor önerisi diyebilirim.


İlk doktor randevusunda dişlerimden göz bebeklerime kadar kapsamlı bir şekilde muayene etti doktor beni. Türkiye’den tüm tahlil sonuçlarını vs. getirmiştim zaten. Bu arada ben tahlil sonuçlarını yanımda getirmedim. Taratıp kendime e-posta atmıştım. Oraya gidince de çıktısını aldım. Çıktı almak da çok zahmetli. Türkiye’deki gibi adım başı çıktı alabileceğiniz yerler yok. Fedex officelerden çıktı alabilirsiniz.


Sonrasında her hafta düzenli olarak kontrole gittim. Her gittiğimde idrar tahlili yaptılar. Türkiye’deki gibi her kontrolde ultrasonla bakılmıyor. Doktor karnınızı elle muayene ediyor, bildiğiniz mezura ile karnınızı ölçüyor. Bu arada kesinlikle randevu saatinde muayene olamadım. Hep uzun uzun bekledim. Ama yetiştirmek zorunda olduğum bir işim olmadığı için dert etmedim hiç. Açtım kitabımı okudum.


Doktor ücreti herşey dahil 2000 $. Bunun dışında muayenelere ücret ödemiyorsunuz. 2000 $’ı da doğumdan önce bitirmeniz lazım. Ben dört defada ödedim. Kredi kartı vs kabul etmiyorlar. Sadece nakit ödeme alıyorlar. Bunun dışında sadece birkaç tahlil istemişlerdi. Bunun parasını ayrıca ödüyorsunuz. Burada da pazarlık yapabilirsiniz. İstenen tahliller: GBS, GC / Chlamydia, CBC, RPR. Gelmeden önce Türkiye’de de yaptırıp getirebilirsiniz bu tahlilleri.


Bir de benim doğum tarihim geçtiği için doktor iki defa ultrasonla detaylı baktı. Bunun için de her biri 250 $’dan toplam 500 $ ödeme yaptım. Toplamda:
                2000 $                   doktor ücreti
                215 $                     tahliller
                500 $                     ultrason


İngilizce seviyeme gelirsek; İngilizce’yi anadolu lisesinde öğrenmiştim. Üniversiteden sonra da 6 ay Londra’da dil eğitimi almıştım. Ama daha önce İngilizcemi hiç sağlık alanında kullanmamıştım ve ıkın kelimesinin İngilizcesini bile bilmeden nasıl doğuracağım diye hayli endişelenmiştim. Bu nedenle Türkiye’deyken bazı terimlerin İngilizcelerini öğrendim. Ardından da İngilizce doğum hikayeleri okudum. Böylece bu kelimeleri pekiştirmiş oldum. Oraya da gidince hiç zorlanmadım. Doktorun söylediği bazı kelimeleri bilmiyorsam kağıda yazmasını istedim ve hemen sözlükten baktım. Diğer taraftan muayeneye gitmeden önce soracağım soruları kafamda hazırlıyordum. Türkiye’deyken de böyle yapıyordum zaten unutmamak için. O esnada bilmediğim kelime varsa yine sözlükten bakıyordum. Hastanede çift ahizeli telefonlar var ve Türkçe tercüman hizmeti sunuyorlar ama kullanmaya ihtiyacım bile olmadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder